Project Description

Lightlab verlicht nieuw Hard Rock Café in Antwerpen

Begin vorig jaar kreeg Lightlab via architectenbureau Melviez uit Brussel, in samenwerking met het architectenbureau Van Laere uit Antwerpen, de opdracht om een volledige studie te maken voor het nieuwe Hard Rock Café op de Groenplaats in Antwerpen dat zijn deuren midden maart opent.

Het Hard Rock Café is wereldberoemd omwille van zijn unieke mix van entertainment, muziek en authenticiteit. Het café straalt een unieke vibe uit in een Amerikaanse setting waar burgers en andere specialiteiten worden geserveerd, met vestigingen over de hele wereld.

De vraag van Hard Rock Café luidde als volgt:
Werk een verlichtingsplan uit met ambient lighting boven de tafels, de bar en de verschillende ruimtes. Voorzie functionele verlichting voor de service stations, goede uitlichting van alle memorabilia waar HRC zo gekend voor is en zorg ervoor dat deze ook aanpasbaar is. De Rock Shop moet voorzien worden van voldoende verlichting en eveneens aanpasbaar zijn naar de opstelling van de shop. Voorzie voor dit alles een dali sturing en een bijhorend domotica systeem die de dagscènes en dimwaarden per zone kan beheren.

Het antwoord van Lightlab:
We hebben gebruik gemaakt van track lighting om de installatie een stuk eenvoudiger te maken en de flexibiliteit van de plaatsing van armaturen naar de memorabilia (gitaarcollectie, platen, …) toe te garanderen.
Op de track lighting hebben we gewerkt met twee soorten spots:

  1. De PALCO van IGUZZINI met een 38° bundel voor de verlichting van de tafels, voorzien van dali dimming waardoor we de gewenste sfeer gaan creëren.
  2. De TECHNICA PRO van IGUZZINI met een kleinere bundel van 26° zodat we een meer geconcentreerd licht op de memorabilia krijgen.

Boven de bar zijn er inbouwspots voorzien:

De LASER van IGUZZINI met een smallere bundel om het accent op de bar te leggen.

Op de eerste verdieping hebben we gebruik gemaakt van de PIXEL PLUS van IGUZZINI die door zijn richtbaarheid ideaal is om de memorabilia tussen de ramen te gaan uitlichten.

Voor de Rock Shop is er ook weer gewerkt met track lighting. Hierdoor zijn we flexibel naar plaatsing van de spots, zodat deze de look van de shop kan volgen bij vernieuwing. Als spot gebruiken we hier ook weer de PALCO.

Dit ontwerp was enkel mogelijk door een goed en regelmatig contact met de projectleiders van hard Rock Café uit Orlando. Dit project moest dé referentie worden binnen al hun vestigingen. Het verlichtingsplan en de KNX-studie waren goedgekeurd en ondertussen is alles geplaatst. De opening vond plaats op 18 maart.