Qbini is de nieuwste — en met zijn 44 x 44 millimeter ook de kleinste — spot van Modular Lighting Instruments. Inspiratiebron voor de spot was de blokkendoos. Aan de hand van twee kleuren, zes vormen en vier groottes ga je aan de slag en bouw je zelf je eigen lichtcreatie. Bovendien is de armatuur modulair. Met een klein duwtje en dankzij een ingenieus mechanisch kliksysteem verander je het uitzicht van je verlichting in een wip.

‘Toen Modular me vroeg om een kleine, vierkante spot te ontwikkelen, wilde ik meer doen dan wat voor de hand ligt’, vertelt de Franse ontwerper Florent Coirier. ‘Ik wilde iets ontwerpen trouw aan de naam Modular. Iets modulairs dus. Aangezien het om een vierkant design moest gaan, haalde ik mijn blokkendoos boven. Het resultaat, Qbini, is even speels. De ledverlichting zit in een soort mechanische doos. Door op het blokje te drukken kun je de verlichting dieper laten verzinken. Dat gepatenteerde systeem, in combinatie met de verschillende vormen en kleuren, laat je toe om zelf met het design van de armatuur te spelen. Qbini ziet er eenvoudig uit, maar is complex in zijn technologie.’

Eén armatuur, zoveel mogelijkheden

Qbini laat toe zelf te spelen met je verlichting. Je kiest voor een frame waar één, twee, drie of vier Qbini’s in passen. De lichtbron in de Qbini zit in een ronde of vierkante vorm, die opstaand, verzonken, of taps toelopend is. Zes mogelijkheden dus. Daarnaast heb je zowel voor het frame als voor de lichtmodules de keuze tussen een witte of een zwarte structuur, waardoor je ook met contrasten kunt spelen. Ten slotte is er het ingenieuze, gepatenteerde druksysteem: de lichtmodules zitten standaard verzonken in het frame, maar met een duw laat je de lichtmodule nog dieper verzinken — of omgekeerd. Een uiterst speelse, en toch architecturale armatuur.

Eenvoudig maar complex

De Qbini’s zijn amper 44 x 44 millimeter groot. De gloednieuw ontwikkelde reflector staat in voor een extra hoge lichtopbrengst. Je kunt kiezen voor een medium- of een flood-straal. De leds zijn van heel hoge kwaliteit en hebben een CRI van 92. Je kunt de Qbini’s uitrusten met accessoires (honeycomb, crossblade of snoot) voor een specifiek lichteffect.

Qbini ID

  • Witte of zwarte structuur
  • Zes vormen: vierkant (inbouw, opbouw, taps) of rond (inbouw, opbouw, taps)
  • Met één, twee, drie of vier lampen
  • Leds met CRI 90+, 2 700K, 3 000K, 4 000K, 430 lumen
  • Straal: medium of flood
  • Dimbaar

Over Florent Coirier

Florent Coirier (1983) is een Franse industriële designer. Hij ontwerpt eenvoudige producten met een sterke semantiek die altijd praktisch en functioneel zijn. Van verlichting tot kleine meubels en diverse objecten, elk ontwerp ontwikkelt hij in nauw overleg met de opdrachtgever. ‘We geloven in objecten met een betekenis, die zin geven aan het leven van alledag’, vertelt hij. Florent Coirier ontwierp onder meer al voor L’Oréal, Ligne Roset en Emu. Voor Modular Lighting Instruments tekende hij eerder al Spektra.