1. Bespaar ik met led?

Dat hangt af van uw bestaande installatie. U kunt dit altijd laten checken door de verlichtingsspecialisten van Lightlab. Zij voeren aan de hand van uw bestaande gegevens een lichtstudie uit en kunnen u zo vertellen waar u of uw klant energie kan besparen en hoeveel de Return on Investment (ROI) is, met een gedetailleerd overzicht van de kosten en terugverdientijd. Zij kunnen u ook adviseren over retrofits.

2. Hoe kies ik een goede led?

Er bestaat op de markt een groot verschil in de kwaliteit van leds en armaturen. U kunt er wel vanop aan dat leds met een hogere kwaliteit normaal gezien langer zullen branden, meer licht zullen geven, een betere kleurweergave en een lager energieverbruik zullen hebben. Veel van deze parameters staan vermeld op de technische fiche van het product zodat u goed kunt vergelijken.

3. Wordt een led warm?

Ja, maar weliswaar wordt een ledlamp niet zo warm als een gloei- of halogeenlamp. Conventionele verlichting geeft haar warmte af in de vorm van stralingswarmte, terwijl led haar warmte heel geconcentreerd afgeeft aan de achterkant, waar de verlichting wordt aangestuurd, namelijk op de printplaat. Om de juiste warmtegeleiding te creëren worden ledlampen daarom voorzien van een aluminium koelelement, ook wel ‘heatsink’ genoemd. Hoewel leds dus minder warm worden, zijn ze wel gevoeliger voor warmte. Dat wil zeggen dat de levensduur en lichtopbrengst aanzienlijk verkort als de warmte niet goed wordt afgevoerd.

Lees meer…